USP-block-paard

Hydrotherapie voor paarden

Aquatraining is een soort fysiotherapie in het water. Dit ondersteunt het uithoudingsvermogen en de kracht en lenigheid van het paard. Ook is het apparaat effectief bij herstel van blessures, artrose en rugproblemen.

USP-block-lampje

De voordelen

Therapie in het water is minder belastend op de gewrichten en pezen van het paard. Door het koude water nemen zwellingen en ontstekingen af. Daardoor verlaagt de kans op blessures.

USP-block-vraagteken

Waarom Leen Soldaat?

De aquatrainers van Leen Soldaat Horse Training Systems zijn veilig in gebruik en van zeer hoge kwaliteit. In samenwerking met een dierenarts- en fysiotherapeut hebben wij een uniek totaalconcept ontwikkeld.

Aquatraining voor het paard

Gun uw paard het allerbeste met deze unieke therapie in het water.

Aquatraining is een vorm van hydrotherapie, letterlijk vertaald als watertherapie. Eigenlijk is het een soort fysiotherapie in het water. Aquatraining maakt het mogelijk om paarden te laten bewegen met minder belasting van de pezen en gewrichten. Het apparaat dat hierbij gebruikt wordt is een aquatrainer voor paarden, een loopband in het water.

imadia-5417 kopie

Waarom aquatraining?

De voordelen van aquatraining zijn wetenschappelijk bewezen.

Aquatraining wordt ingezet bij zowel de revalidatie als training van sportpaarden. Het is bewezen effectief bij onder andere:

 • Peesblessures
 • Rugproblemen
 • Postoperatief herstel
 • Preventieve training
 • Spierversterking
imadia-5093 kopie

Aquatraining bij geblesseerde paarden

Een groot voordeel is dat er sneller gestart kan worden met revalideren.

Dankzij de aquatrainer kunnen paarden met gewrichts-, pees-, of botproblemen al in een vroeg stadium van het revalidatieproces beweging krijgen. De opwaartse kracht van het water zorgt dat het paard ‘lichter’ wordt. Het bewegen tegen de waterdruk kost het paard veel kracht omdat het zijn hele lichaam moet gebruiken. Echter, de belasting op de gewrichten en pezen is minder. Het gevolg hiervan is dat de bespiering bij blessures snel weer toeneemt in plaats van afneemt.

imadia-5116 kopie

Beweging in koud water

Het koele water is onderdeel van aquatraining en helpt bij het herstel.

Bij aquatraining wordt gebruikgemaakt van koud water. Hierdoor worden de gewrichten en pezen tegelijkertijd gekoeld. Een groot voordeel ten opzichte van andere vormen van hydrotherapie is dat een paard in een aquatrainer volledig gecontroleerd kan worden en zijn bewegingen recht vooruit blijft maken.

imadia gezonde hoeve-7000563 kopie

Training van het sportpaard

Een positief effect op takt, spierversterking, fitheid en conditieopbouw.

Aquatraining is een goede aanvulling op de training van sportpaarden. U kunt afhankelijk van het trainingsdoel de waterhoogtes aanpassen, het tempo waarin u de band laat lopen en natuurlijk de tijd die het paard in de aquatrainer staat. Aquatraining wordt bij gezonde paarden vooral ingezet om meer beweeglijkheid in de gewrichten van de benen en rug te krijgen, om meer spierkracht te ontwikkelen of om de balans en coördinatie te trainen. Paarden die scheef zijn in beweging, worden in de aquatrainer geholpen om rechter te lopen.

imadia-5021 kopie

Voordelen van hydrotherapie

Veel ruiters en eigenaren trainen hun sportpaarden in de aquatrainer vanwege de positieve effecten.

Therapie in het water heeft een aantal voordelen ten opzichte van reguliere therapie:

 • De belasting op gewrichten en pezen is minder en door het bewegen tegen de weerstand van het water in, neemt de bespiering bij blessures toe in plaats van af.
 • De (hydrostatische) druk van het water en de beweging van het paard door het koude water zorgen voor een afname van zwellingen, ontstekingen en oedeem. De sensorische receptoren in de huid worden gestimuleerd, waardoor pijn vermindert.
 • Het recht en gecontroleerd laten bewegen van het paard verlaagt de kans op verergering van blessures aanzienlijk. Bovendien kan het paard zijn energie kwijt en heeft afleiding waardoor de kans op stalondeugden verkleint.
 • Paarden ervaren aquatraining als een aangename afwisseling op hun gebruikelijke werk.
leen-soldaat-trainingsapparatuur-paarden

Voor welke paarden is aquatraining geschikt?

Aquatraining is geschikt voor paarden en pony’s in alle leeftijden.

Aquatraining wordt vaak ingezet voor:

 • Paarden met peesblessures (tussenpees en buigpezen)
 • Paarden met artrose
 • Paarden met rugproblemen
 • Paarden die herstellen van een operatie
 • Paarden met een slappe achterhand
 • Paarden met problemen door scheefstand
 • Paarden met aanleuningsproblemen
 • Paarden met weinig conditie of overgewicht
 • Paarden die krachtiger moeten worden voor bepaalde oefeningen
 • Paarden die ongewenst gedrag vertonen tijdens het rijden

Niet alleen paarden die onder het zadel lopen hebben baat bij aquatraining. Ook voor jonge paarden kan aquatraining gunstig zijn, bijvoorbeeld als voorbereiding op het onder de man werken. U kunt het jonge paard dan recht trainen zodat er niet met een scheef paard begonnen wordt. Ook is het paard al sterker voordat u met hem aan de slag gaat.

aquatrainer-hydrotherapie-leen-soldaat

Kies een ervaren aquatrainer specialist

Train het paard veilig en verantwoord, met de juiste kennis.

Aquatraining van het paard moet altijd plaatsvinden onder begeleiding van een professional, met een op het individuele paard afgestemde waterhoogte, snelheid en frequentie. Verkeerd gebruik van een aquatrainer kan averechts werken en blessures in de hand werken of verslechteren. Daarom is het van belang dat u na aanschaf van een aquatrainer kennis en ervaring opdoet onder begeleiding van een aquatrainer specialist.

aquatrainer-academy-opleiding-leen-soldaat

Aquatrainer specialist worden

Uniek in Nederland: de Aquatrainer Academy.

Een aquatrainer is een apparaat waar kennis en kunde voor nodig is. Door onwetendheid worden in de praktijk helaas sommige paarden onvakkundig getraind en zijn er aquatrainers op de markt die een onjuiste manier van bewegen faciliteren, met alle gevolgen van dien. Wij hebben paardenwelzijn hoog in het vaandel staan. Daarom ontwikkelden wij het aquatrainer totaalconcept en lanceerden wij in 2017 de Aquatrainer Academy. Bent u in het bezit van een aquatrainer of wilt u een aquatrainer kopen of leasen? Zorg dat uw kennis op peil is en kijk eens bij één van onze aquatrainer opleidingen.

idots-aquatrainer-academy-leen-soldaat

Offerte aanvragen of wilt u meer informatie?

Neem contact met ons op en we komen graag bij u langs.